ErmanMutlu
Dec 20 2006, 01:23 AM
Arkadaşlar şu anda bilgisayarımda Windows Xp kurulu fakat Sıkıldım artık nen Windows Xp den :)Linux arıyordum ve Pardus 2007 yi indirdim
daha önce de birazcık Windows Vista kullandım.2. işletim sistemi olarak Pardus 2007 mi yoksa Linux mu ?
Daha önce linux hiç kullanmadım ne gibi sorunLar çıkarır yorumlarınızı bekliyorum ?
pinkfloyd
Dec 20 2006, 09:35 AM
Sadece bir ek bilgi olarak vermek isterim ki Pardus İşletim Sistemi de aslında bir Linux'tur. Linux çekirdeği üzerine yazılmıştır.
miyaw33
Dec 20 2006, 11:39 AM
Bende bir süre linux denemiştim,öncelikle sana tavsiyem linuxu kurmadan önce biraz araştırsan iyi olur yoksa sende benim gibi hiçbirşeyi anlayamama,güzel bir program olmasına rağmen sorunlar yüzünden çileden çıkma durumları yaşayabilirsin.Öncelikle kuracağın driverları vs indirip cd ye yazmanı tavsiye ederim,yada daha iyisi CD den direk kurulmadan çalışan bazı linux sürümleri var,onları kullanarak dene,beğenirsen kur.
M@rcos
Dec 20 2006, 02:20 PM
Arkadaşın dediği gibi linux veya paradus kurmadan önce iyice bilgi edin.
Profesyonel anlamda bilgi edin demiyoruz ama edindiğin bilgilerle linux'u tam verimle kullanacağını düşünme.
Öğrenme amaçlı kullanmayaı düşün derim.
Linux kur derim ben.
ali
Dec 20 2006, 02:32 PM
elma mı krem şokella mı?
ErmanMutlu
Dec 20 2006, 05:25 PM
QUOTE(ali @ Dec 20 2006, 02:32 PM) [snapback]5563[/snapback]
elma mı krem şokella mı?
şokella tabi ki
QUOTE(pinkfloyd @ Dec 20 2006, 09:35 AM) [snapback]5536[/snapback]
Sadece bir ek bilgi olarak vermek isterim ki Pardus İşletim Sistemi de aslında bir Linux'tur. Linux çekirdeği üzerine yazılmıştır.

Pardon yanlış yazmışım

Pardus 2007(linux) mi yoksa Vista mı ?
ealkaya
Dec 20 2006, 06:56 PM
Linux bence; menüdeki görsellik, sayfaları hareket ettirmek gibi özellikleri süper.
XenonXac
Dec 21 2006, 09:23 PM
Bir konuda daha linux diye başlık açmışsın bence önce hangi linuxu yükleyeceğine karar ver bu iş ben bunu kurayım la olmaz linuxu ne kadar bildiğin kuracağın linuxla çok alakalıdır...
sana aynı linki burda da veriyorum testi yap kendine uygun neyse onu indir bence

;
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.php
ErmanMutlu
Dec 21 2006, 10:08 PM
QUOTE(XenonXac @ Dec 21 2006, 09:23 PM) [snapback]5804[/snapback]
Bir konuda daha linux diye başlık açmışsın bence önce hangi linuxu yükleyeceğine karar ver bu iş ben bunu kurayım la olmaz linuxu ne kadar bildiğin kuracağın linuxla çok alakalıdır...
sana aynı linki burda da veriyorum testi yap kendine uygun neyse onu indir bence

;
http://www.zegeniestudios.net/ldc/index.phpTest İngilizce hiçbir şey anlamadım :S
KIRPIK
Dec 31 2006, 10:25 AM
Vista ile Pardus'u karşılaştırmak büyük hata. ali'nin burada söylemek istediğine dikkatinizi çekmek istiyorum.
Albea2003
Jan 3 2007, 03:14 PM
Pardus kullanacaklara ufak bir uyarı yapayım , ben cd den kurulan olan sürümü denedim , eğer elinizde usb ile bağlandığınız modeminiz varsa onu tanıtmakta çok zorlanabilirsiniz . Ben başaramamıştım , bunu anlatan dökümanlar mevcut ama oldukça kapsamlı ve göz korkutucu gelmişti bana . Ayrıca usb den bağlı mouse uda kullanamamıştım. Fakat ne olursa olsun pardus çok güzel bir işletim sistemi olmuş , genel olarak bakıldığında çok büyük emek harcandığı belli, kullanımıda kolay alışılabilecek tarzda. Hemen hemen herşeyin türkçeleştirilmiş olması başta insanı zorluyor ama atlatıyorsunuz bir süre sonra.
mcgoktug
Jan 8 2007, 09:48 AM
Ben olsam Kororaa Linux XGL Gui liveCD 0.3 u indirir direk cd den kullanirdim. Hemde vistanin yapamadigi uc boyutlu masaustuen sahip olmanin avantajini yakalamis olurdum. Cd den calistigi icin Vista'yida kurmanizda sakinca yok

Youtube a bakarsaniz gozlerinize inanamayacaksiniz. Yalniz her nvidia ve ati ekran karti ile uyumlu degil. Benim laptopta geforce 6800 var, AiXGL calismadi. Arkadasin laptopda Ati Radeon var(eski bi model) o kullaniyor. Internetine baglaniyor. Isi bitince de kapatip cikiyor.
tevez
Jan 8 2007, 01:52 PM
Vista çok güzel sanırım siz forum kullanıcıları pardus'u daha çok sevmişsiniz.Yalniz bu Pardus'a nasıl program yükliycez piyasada ki nerdeyse bütün programlar Windows uyumlu.
Walkie
Jan 9 2007, 06:43 AM
Üniversitede bir dersimde hocamla kısa süren bir linux ve windows muhabbeti yaptık. Kendisi linux'un daha verimli olduğunu bilgisiyle ve pratikle kanıtladı. Ne yaptı demeyin gerçekten anlamaya çalışırken zorlandım. Ama sonunda tatmin oldum. Gerçi o zaman Vista yoktu bilemicem ama tevez arkadaşın dediği hepsi olmasa da çoğu program ıvır zıvır Windows destekli. Bunun nedeni de Bill Gates efendi. Adam herşeyi telif hakkına bağladı. Zaten bu yüzden kampüste linux değil windows kullanıyoruz.
Kısaca yeni bir arayış içinde değilsen fazla bildiğinden şaşma, ama farklı ve daha iyi olduğu bilinen bir teknolojiye de göz yumma. Sonuçta bu senin gereksinimlerine bağlı olan bir şey.
"Yok Windows şunu şöyle yaptığı için daha iyi" lafını daha ben duymadım. Hep olay destekte bitiyor.
EDIT: Sanırım ben biraz konuyu saptırdım ama bunu söylemek istedim, hiç bilmeyen arkadaşlara yol göstersin.
daedalus11
Jan 10 2007, 12:01 AM
Pardus 2007 ile Windows Vista kıyaslanamayacak iki ürün olmakla birlikte Pardus'un aşağıda da verilen geliştirilme amaçlarına azıcık dikkat edilirse:
Neden Pardus?Ülkemizde işletim sistemlerinin bilgi teknolojileri alanında kapsadığı yeri, dolaylı olarak etkiledikleri sektörleri ve genel olarak gelişme hareketi ile ilişkilerini irdelediğimizde şu gözlemlere varılmaktadır:
- Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla, kritik uygulamaların üzerinde çalışabileceği, açık ve standart bir veri yapısını destekleyen, güvenlik izlemesine imkan verecek şekilde kaynak kodu açık olan ve finansal yük oluşturmadan yaygınlaştırılabilecek bir işletim sistemine gereksinim duyulmaktadır.
- Türkiye’nin bilgi teknolojileri konusundaki etkinliğinin katma değerli projelere yöneltilmesi, araştırma ve geliştirme ağırlıklı yüksek teknoloji üretimi yoluna gidilmesi gerekmektedir.
- Bunun bir yandan öncülü ve bir yandan da ürünü olarak yerel bilgi birikiminin, gerek teknolojik alanda ve gerekse iş süreçleri düzeyinde, sağlanması zorunluluğu vardır.
- Ülke gereklerine bağlı olarak teknolojik gelişmenin yönünü belirlemek, farklı alanların ağırlığını değiştirmek ve dolayısıyla söz konusu işletim sisteminin yol haritasına hakim olmak tercih edilmektedir.
Bu gereksinimlerden hareketle Linux temelli bir ulusal işletim sistemi dağıtımı oluşturma işine girilmesine karar verilmiştir.
En azından işin masraf yönü düşünüldüğünde Özel ya da Devlet teşebbüslerinde sekreterya ya da ağ erişimi için kullanılan pek çok bilgisayar için
Pardus tercih edilebilir çünkü Open Office gibi bir yazılım Pardus ile hazır halde yükleniyor. Firefox haliyle kendi web browser'ı.
Şahsen çalışan CD'sini Pentium III 733 Mhz işemcili 512 MB Ram'li bir makinede kurup denedim ve pek memnun kaldım. Ethernet kartı (Realtek Chipset), Ekran Kartı (Nvidia) gibi pek çok donanımda sorun çıkarmadan çalıştı. Ağ ayarlarını kolaycacık hallettim ve internete Ethernet kartı üzerinden rahatça bağlandım. Bende kötü bir izlenim bırakmadı. Ser'de azıcık
Yurtseverlik de var, devasa bir Tekel'in ürünü yerine yerine memleketimin genç beyinlerinin çalışmasını kullanmak heyecan verdi. Hatalarının olması çok doğal, kendi gelişim ekibine bildirebilirsiniz. Lütfen siz de ilave diskinize kurarak ya da Çalışan CD'sini deneyerek destek veriniz. Hep bahsettiğm Çalışan CS'si şu anlama geliyor. Pardus 2007 iki CD olarak dağıtılıyor. Birincisi bilgisayarınıza takarak kurduğunuz
Kurulan, diğeri de bilgisayarınızı boot edip kullandığınız, sonrasında da kapatığp yeniden başlattığınızda sisteminize hiç bulaşmamış olan
Çalışan CD'si.
Vista ise binlerce kişinin ve milyarlarca dolar çalışmanın ürünü. Pardus'a göre inanılmaz üstün bir destek gücü olabilir ama Vista'ya geçiş demek donanım için harcanması gereken yaklaşık bir milyar dolar demek. Sadece Word'de yazı yazıp, Excel'de vergi iadesi yazmak, internette gezinnmek gibi işler için büyük bir meblağ değil mi?
tqnqt
Jan 11 2007, 09:19 AM
Arkadaşlar benimde bu konuda bir sorum olacak. Bu paradus'u nasıl edinebiliriz? Ben ciddi olarak işletim sistemimi değiştirmeyi planlıyorum.
pinkfloyd
Jan 11 2007, 10:24 AM
www.pardus.org.tr adresine girip ücretsiz olarak ister FTP'den, ister torrent yoluyla ücretsiz olarak indirebilirsin (hem CD'den çalışan versiyonu var, hem de bilgisayarına kurabileceğin versiyonu. Ben yeni çıkan Pardus 2007'yi CD'den çalışan sürümü ile denedim, muhteşemdi).
Bu arada tüm popüler bilgisayar dergileri de bu ayki sayılarında Pardus 2007'yi ücretsiz olarak dağıtıyorlar.
tqnqt
Jan 11 2007, 10:26 AM
Teşekkür ederim @pinkfloyd. İndirmeye başlıyorum ben yinede. ne olur ne olmaz
daedalus11
Jan 11 2007, 03:18 PM
Ben de bu mesajı, geçen yazımdan sonra Çalışan CD'sinden kullandığım Pardus'u Kurulan CD'sinden kurduktan sonra yazıyorum.
Kullanımı bilgisayar kültürü olan birisi için hiç de zor değil. Genel ayarlarını pek rahat yapabilirsiniz.
Ses kartında bir sorun oldu tanımadı ama Windows XP sürücüsü olmayan Leadtek WinView 601 TV kartımı tekrar işlevsel hale getirdi. Hatta o çalışmaz ise elimde gene Windows XP sürücüsü sunulmayan LifeView'ı kullanmayı düşünüyorum. İkisini hurdacıdan 2 liraya almıştım.
Genel olarak çoook eski bir Unix kullanıcısı olarak hatırladığım komutlar kullanmak pek güzel geldi. Alias güzelliğini hatırladım tekrar. Biraz sonra da gidip Unix notlarımı bulacağım arşivlerden. Allah ne verdiyse artık bakacağım Pardus'uma.
Şu an makine kendi güncellemelerini yüklüyor, ben de ısınmaya çalışıyorum.
kkayacan
Jan 11 2007, 11:24 PM
Elimizdeki bilgisayarı hakkını vererek kullanabilmek için Microsoft'a mahkumuz diye düşünüyorum. Ben hiç kullanmadım ama Linux kullanan bir arkadaşımla bu konuyu tartıştık. Uzun süre direnmesine rağmen Linux kullanıcılarının az veya çok bazı şeylerden vaz geçmek zorunda kaldığını kabul etti.
Seize the Day
Jan 12 2007, 12:19 AM
Windows XP'den sıkıldınız madem, bir kaç tema paketi yükleyin, çehresini değiştirin.
XP'den sıkıldığınız için Vista'ya yada Pardus'a geçiş yapmayın fakat denemek istiyorum derseniz sözüm yok.
İşletim sistemi bilgisayarınızda kulanacağınız tüm diğer yazılımları ve donanımınızı çalıştıracak olan temel öğe. Öncelikle şunu belirlemelisiniz: İşletim sistemimden ne bekliyorum? XP'den sıkılmanızın nedeni virus, spy, güncel olmayan çekirdek, güvenlik açıkları vs. ise, daha güncel bir işletim sistemi kullanmak istiyorsanız ve donanımınız kaldıracaksa (minumum 1GB ram örneğin) Vista'yı bir kurup deneyin. Lakin şunu bilin ki vista standart bir xp kullanıcısını zorlayabilecek bir GUI'ya sahip, arayüz oldukça geliştirimiş ve tiger'ı (Os X) baz alınarak süslenmiş.
Unix çekirdeği (linux: ubuntu, suse, pardus, gentoo vs.) kullanan bir işletim sistemini daha önce denemediyseniz, standart bir win kullanıcısı iseniz karşılaşacağınız şeyle başedememe olasılığınız çok yüksek. Exe temelinde olmayan bir çekirdekle karşılaşacaksınız. Elbette bu, daha güvenli bir iletim sistemi demek lakin, bu işletim sisteminin dilini öğrenmeniz gerek ki konuşabilin. Ayrıca pardus kurdunuz diyelim, iyi bir oyun oynayıcısı iseniz şanssızsınız. Nitekim 200mhz'lik işlemciye sahip playstation'ın oyunlarını 3Ghz işlemcili windowsumuzda nasıl emule edemiyor ve 1-2 fps ile oynuyorsak direct x olmadığından linux'da da emule etseniz bile oyun oynayamazsınız. ali'nin benzetmesi çok güzel, elma ile armuttan bile bahsetmiyoruz, win ile linux meyva olarak bile guruplanamaz, sadece her ikisi de yemek diyebiliriz.
Velhasıl, zamanınız ve vereceğiniz emek boşa giderse sinirleriniz

bunu taşımaya müsait olacaksa her ikisini de deneyin. Aksi taktirde kıpraşmayın!
graphys
Jan 13 2007, 02:42 PM
Arkadaşlar uzun bir süredir pardus kullanıyorum. Pardus bence windowsa göre çok daha üstün bir işletim sistemi. Hele de pardus 2007 tek kelime ile mükemmel. Windowsdan daha kararlı ve görsel yüzleri çok daha hoş. İstediğiniz gibi konfigüre edebiliyorsunuz. Gerçek mana da bilgisayar kullandığınızı hissediyorsunuz. Bence Pardus 2007...
hopelives
Jan 13 2007, 04:37 PM
Eğer grafik vs. işleri kasmıyorsan, bilgisayarı sadece internet, film, müzik vs. multimedya işleri için kullanıyorsan hiç bir türlü windowsa mahkum değilsin. İşin vatanseverlik boyutu bir yana, eğer kullanımı kolay, uygulamaları kolay yüklenir, kullanıcı dostu bir linux sürümü istiyorsan da kesinlikle Ubuntu denemelisin...
daedalus11
Jan 13 2007, 10:54 PM
İşin bir boyutu da; bazı işlerin "Berber'lık kafada öğrenilir" mantığından hareketle yurdumun genç beyinlerinin geliştirdiği bir şey destek olmak da cabası. Amerikan filmlerinde görürsünüz insanlar bilgisayar olarak Apple kullanır, telefonda ise tercihler Motorola'dır. Acaba Sony, Nec, Philips, Nokia, Apple gibi firmaların ürünleri kendi memleketlerinde desteklenmeseydi bu günlere gelebilir miydi?
Bu başlıktaki diğer mesajımda yazdığım gibi sadece Ofis uygulamaları, Internet üzeriden yapılacak bürokratik işlemler gibi işlerde bu yazılımlara yüzlerce dolar vermeye gerek yok. Bu nedenle ücretsiz olan açık kaynak kodlu yazılımlara öncelik verilmelidir.
hak_an
Feb 13 2007, 09:58 AM
ben pardus 2007 ve vista Bill gates editon u kullandım
açıkçası vista için daha erken derim en azından biraz daha beklemek ve vistanın istediği donanımların ucuzlamasını dilemek gerekiyor.
pardus ise benim kanaatimce henüz emeklemekte olan bir bebek çok eksiği var ama tübitak çok ciddi bir şekilde geliştirmeye devam ediyor.
Önemli olan diğer bir konu ise işletim sistemlerinin yazılım desteği örneğin vistai çin henüz tam bir ekran kartı driveri ne nvidia nede ati tarafından cıkartılmadı önümüzdeki günlerde tam desteğin cıkması bekleniyor (dx 10 için) pardus için ise 1400 adet yazılımın ve 5 adet oyunun bulunduğu bir cd elime geçti o nedenle kullanmak oldukça rahat oldu .
benim şahsi görüşüm xp de bir süre daha devam etmek veya mümkünsede Mac OSX in X86 işletim sistemini kurmak bence en güzel işletim sistemi Mac OSX
Temp
Feb 13 2007, 01:12 PM
Vista için daha çok erken. Driverlar için en azından 1 ay daha beklemek gerekiyor.
Şahsi düşüncem Xp yi kullanmaya devam etmen.
hopelives
Feb 13 2007, 03:49 PM
Vista atla deve istiyor. Bende yok onlardan şahsen, uzunca bir sürede olmayacak...
tugrul46
Feb 13 2007, 04:38 PM
arkadaşlar ben birşey sorucam konuylan alakalı degil ama umarı yardım eden olur
vistaya hangi java sürümünü yüklemeliyiz bilen varmı
kurup deneyen arkadaşlar varsa söyleye bilimi aceba
şimdiden çok teşekkürler...
persia
Feb 17 2007, 09:03 AM
valla herkez pardus diyo neden ise linux tabanlı olduğun daha güvenli
Bitchy
Feb 17 2007, 10:33 AM
QUOTE(Temp @ Feb 13 2007, 01:12 PM) [snapback]18541[/snapback]
Vista için daha çok erken. Driverlar için en azından 1 ay daha beklemek gerekiyor.
Şahsi düşüncem Xp yi kullanmaya devam etmen.
Aynen katılıyorum.
Naughtymmn
Feb 17 2007, 12:20 PM
İkiside iyi değil bence. Bizim Türkler XP professional SP2 yi değiştirmişler , butun ayarlarını yapmıslar. İsmini XP fiesta olarak değiştirmişler. İnternetten ücretsiz indirebiliyordunuz. Ben kullanmaya başladım daha yeni. Acayip stabil. Orjinal sürümlerden bile çok çok iyi. Bece bir deneyin ...
tevez
Feb 18 2007, 04:33 PM
Türkler dünyanın sayılı ırklarından diye boşuna demiyorum ben!
Seize the Day
Feb 18 2007, 05:00 PM
QUOTE(tugrul46 @ Feb 13 2007, 04:38 PM) [snapback]18621[/snapback]
arkadaşlar ben birşey sorucam konuylan alakalı degil ama umarı yardım eden olur
vistaya hangi java sürümünü yüklemeliyiz bilen varmı
kurup deneyen arkadaşlar varsa söyleye bilimi aceba
şimdiden çok teşekkürler...
http://java.sun.com/javase/downloads/index.jsp
Bitchy
Feb 19 2007, 05:58 AM
Dün Vista Home Premium aldım kendime şu an kullanıyorum gayet güzel hiç sorun çıkarmıyor çalışıyor sorunsuz.
tevez
Feb 19 2007, 02:29 PM
carpe.diem sende full satın alınmış sürüm mü var?
Naughtymmn
Feb 19 2007, 03:21 PM
QUOTE(Bitchy @ Feb 19 2007, 05:58 AM) [snapback]20520[/snapback]
Dün Vista Home Premium aldım kendime şu an kullanıyorum gayet güzel hiç sorun çıkarmıyor çalışıyor sorunsuz.
Hayırlı olsun.
Seize the Day
Feb 19 2007, 03:34 PM
QUOTE(tevez @ Feb 19 2007, 02:29 PM) [snapback]20568[/snapback]
carpe.diem sende full satın alınmış sürüm mü var?
Deneme sürümünün Türkçe'sini test ediyorum şu an. Önümüzdeki günlerde home premium satın alacağım büyük ihtimalle. Neden sordunuz?
tevez
Feb 19 2007, 03:40 PM
Merak ettim.Sen uzun süredir kullanıyorsun sanırım.

)) eMule incelemelerinin çoğu vista ile yapılmış.
Seize the Day
Feb 19 2007, 04:37 PM
Uzun süredir test ediyorum diyelim.

İlk beta sürümünden bu yana yayımlanmış tüm versiyonları denedim, kurulum 15-17 dakika kadar sürüyor ve süre çok uzun olmadığından pek çok kez kaldırıp yeniden-yeniden kurdum ve farklı yazılım ve donanımlarda denedim Vista'yı... Türkçe sürümde bazı problemler yaşadım, muhtemelen İngilizce Home Premium satın alacağım.
Bitchy
Feb 20 2007, 06:18 AM
QUOTE(Naughtymmn @ Feb 19 2007, 03:21 PM) [snapback]20575[/snapback]
Hayırlı olsun.
Sağolasın
Bitchy
Feb 20 2007, 06:20 AM
QUOTE(carpe.diem @ Feb 19 2007, 04:37 PM) [snapback]20593[/snapback]
Uzun süredir test ediyorum diyelim.

İlk beta sürümünden bu yana yayımlanmış tüm versiyonları denedim, kurulum 15-17 dakika kadar sürüyor ve süre çok uzun olmadığından pek çok kez kaldırıp yeniden-yeniden kurdum ve farklı yazılım ve donanımlarda denedim Vista'yı... Türkçe sürümde bazı problemler yaşadım, muhtemelen İngilizce Home Premium satın alacağım.
Bende var Home premium tavsiye ederim beta versiyonlar hep problemli olmuştur zaten ms'nin

ben denemedim bile o yüzden, deneyen arkadaşlarımdan bilgi aldım o kadar, onlarda hata ve sorundan başka şey dememişlerdi sonra bir kaç tane tam sürüm inceledim ve home premium ev için en ideal olduğuna karar verdim.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen,
buraya tıklayınız.