Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: Laptopu TV'ye bağlamak
DP Bonus > Sohbet, Muhabbet ve Güncel Konular > Yardım Havuzu
Walkie
Bugüne kadar DivXlerimi bilgisayarımdan izlerdim. Fakat 3 gün sonra gideceğim yerde bu mümkün olmayacak. Elimde bir laptop olacak ve TV'ye bağlayıp izlemeyi düşünüyorum. Acaba bunun için neler gerekir, hangi ara kabloyla, adı nedir? Bağlantı sadece görüntü için mi olacak yoksa ayrıyeten ses içinde bir bağlantı kurmam gerekir mi?

Çoğu forumda "bilgisayarımı TV'ye şöyle bağlayıp şöyle izliyorum" mesajlarını okudum ama benim gibi daha önce hiç bağlamamış biri için bir gizem olarak kaldı. Bu konuda biraz aydınlatırsanız sevinirim. Öyle 5.1 bağlantı falan lazım değil. Sadece ses ve görüntüyü TV'ye aktarsam yeterli. Hatta sadece görüntü olsa da laptopla idare ederim.

Şunu da ekliyim, laptopumda bulunan tek ses girişi kulaklık için. Yani walkman, discman, Ipod, mp3 playerlarda bulunanın aynısı. Sanırım 5.1 pek de mümkün değil.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
helpsmilie.gif
pinkfloyd
Görünüşe göre 5.1 ses mümkün olmayacak, standart herhangi bir çıkışı bulunan hoparlörleri sisteminize bağlayarak sesi alabilir ya da bir şey bağlamayarak laptopınız ile idare edebilirsiniz.

Video çıkışı için ise S-VIDEO olarak adlandırılan ve yuvarlak uçlu olan kabloyu kullanabilir yine izleyeceğiniz televizyondaki S-VIDEO girişine bağlayabilirsiniz. Eğer televizyonda S-VIDEO girişi yoksa o zaman piyasada bulabileceğiniz S-VIDEO-SCART dönüştürücüyü kullanabilirsiniz.

Tabi laptop'ta S-VIDEO çıkışı da olması lazım ki genelde S-VIDEO çıkışı bulunur en eski laptoplarda bile.
Walkie
Maalesef bahsettiğiniz S-VIDEO çıkışı "Sony VAIO S5XP/B"'de bulunmamakta. Onun yerine alttaki resimde A ve C ile gösterilmiş olan outputlara benzer(hatta şeklen aynı) çıkışlar var. 2 hafta önce bu girişle üniversitede sunum amacıyla projeksiyon makinesini bağlamıştım. Sorun, o ara kullanılan kablonun adını bilmemem ve en önemlisi TV'de ona uygun input var mı bilmiyorum.Gerçi TV'de S-Video,Scart girişleri olduğundan eminim, o kadar eski bir TV değil.

Acaba bu A ve C'dekine benzer girişle işimi halledebilir miyim?

pinkfloyd
Daha önce o çıkış kullanılarak TV'ye bağlayanı ne gördüm ne de duydum ama vardır belki bilen. Benim dönüştürücü kablo toplama hastalığım yüzünden günün birinde gittigidiyor'da bir adet görmüştüm o çıkışı SCART'a dönüştüren, hemen almıştım ama henüz kullanmadım. Çıkışın adını ben de bilmiyorum ama standart monitör çıkışı (Analog, DVI değil) derseniz eğer belki yardımcı olan birileri olur.
Walkie
Anladım teşekkürler, en azından oradan SCART'a dönüştürebileceğimizi biliyorum bu da bir başlangıç.

İlgin ve çabuk cevapların için teşekkürler
serhan
video girişi için pek bir bilgim yok yalnız kulaklık çıkışından uygun kabloyu alırsan tv ye bağlaığ sesin tvden çıkmasını sağlayabilrisin. En azından ben öle yapmıştım. ama kablonun ismi ne oalrak geçio bilmiyorum.
Maleficus
Bir ara kabloya ihtiyacın var. Tabi bir de ekran kartının tv out çıkışlı olması gerekir. Bu kabloyu "Tv'ye bilg. bağlayacağım" dediğin zaman verirler sana. Herhangi bir bilgisayarcıda bulabilirsin.
Kabloyu tarif etmek gerekirse , bir ucu pc'nin tv out çıkışına girecek (masaüstü bilg.lardaki mouse veya klavye girişine benzer girişi) bir ucu televizyonun "Scart" girişine girecek. Scartlı olarak satılmıyor genelde kablolar. Bir tane de scart alırsan tamamen halletmiş olursun işini.
Gurki55
DVI girişi alacaksınız.Piyasada "altın uçlu" denilenlerden alın görüntüyü daha iyi aktarıyor.tabi 20-30 ytl daha fiyatlı
microshade
sanırım açıklamalar yeterli olmuş tabi bir de bilgisayarı televizyona bağladıktan sonra pc nin görüntü ayarlarını yapman gerekiyo ben bir de böyle bi soru sorayım bakalım ben filmi lcd de seyrediyorum ancak film seyrederken gom player ve media player ile açarsam görüntü vermiyo sadece vlc player ile gösteriyo böyle birşey duyulmuşmudur hiç ayrıca önceden gösteriyodu ne olduysa şimdi göstermiyo bu da ayrı konu bilgisi olan paylaşırsa sevinirim
Saygılar
TRT
Televizyon da usb bağlantısı varsa usb üzerinden de bağlayabilirsin ben öyle yaptım ve olmuştu.
blackfear
sanırım tvmdeki çıkış çalışmıyor.tabi çalışmadığı için sorunun pc mi yoksa svideo çıkışımı olduğunu bilemeyeceğim .svideo scart dönüştürücü her yerde satılırmı arkadaşlar .
revelax
aynı sorun bende var şöyleki ;
masa ustunu Lcd bagladıgımda (çözünürlügü düşüreceksin) bir sorun yok, gayet iyi çalışıyor.
Fakat laptobpu bagladıgımda tanımlanamayan format diye bir uyarı geliyor .
Bunu bi türlü çözemedim.
galford
Benimde sony laptop da tv out olmadığından d-sub (resimdeki mavi çıkış) dan s-videoya dönüştürücü aradım uzun süre,
sonra bir kablo buldum ama çalışmadı, daha doğrusu s-video sinyali d-sub üzerinden izlemeye yarıyormuş.

Yeni lcd tv lerin ardasında genelde d-sub ve ses girişi oluyor, ben sony'yi bu şekilde bağlayabiliyorum.

Birde eski tv outlu laptop'u bağlıyorum svideo üzerinden.
O laptopda Mobility radeon 9000 ekran kartı vardı, bağladıktan sonra ekran kartı gelişmiş ayarlarından
önce displays kısmından televizyonu açıyordum. Ekranda film olması gereken yerler siyah göründüğü ve
çözünürlüğü televizyonun çözünürlüne eşitleyemediğim için, overlay kısmındaki theather mode opsiyonunu seçiyorum,
böylece film oynatmaya başladığımda laptop ekranında çerceve(veya pencere) içinde bile olsa tvde full ekran filmi gösteriyor.

Bu arada lcd'ye bağlanacaksan ekran çözünürlüğünü tvnin tam desteklediği çözünürlüğe getirmek lazım,
HD ready için 1360x768 sanırım, başka bir çözünürlükte bilgisayar ekranını görürsün ama film oynatmak istediğinde
filmin olması gerekn yer siyak görülür.
sehrinazizi
Slm arkadaşlar benim sorumun Dell İnspiron 1520 vista yazılımlı laptopumu tv ye bağlayamıyorum. Arkadaki bütün kablo bağlantılarını yapıp 2 kez kontrol etmeme rağmen halen tv de görüntü alamıyorum. Ekranda boş mavi bir görüntü çıkıyor.Bunun nedeni yazılımımın vista olması mı (çünkü tv biraz eski model 72 ekran firstline tv).
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
cenapcevli
Ben Dell inspiron 510 ile görüntüyü tv ye aktarabiliyorum. Bazı incelikleri hatırlatmak istedim. Olmazsa olmuyor!!! Hem laptopun çıkışı hem TV nin S video girişi olmalı.
S video kablosu bağlıyken ilk başta görütü alamadım hatta laptopta görüntü çıkışı seçeneklerinde Tv seçeneği bile yoktu. (Mouse desktopta boştayken sağa tıklanıp- özelikler- ayarlar- gelişmiş- "intel extreme graphics" -grafik özellikleri denince TV seçeneği görünmüyordu.)
Laptop S video çıkışını S video ara kablo ile TV nin S video girişine bağladım. TV ye bağlı uydu, dvd vb. tüm giriş aletlerinin veya scartlara bağlı tüm aletlerin kapalı olması TVnin açık olması gerekiyor. Diğer aletler açık olduklarında TV'de S video girişi seçilse bile problem çıkıyor. TV den S video girişini seçtiğiniz zaman S video kablosu bağlıysa laptop görüntü kartı artık TV yi tanıyacak ve çıkış için seçeneklerde TV görünmeye başlayacaktır. Aynı anda laptopun ekranına vermek veya laptop ekranını kapatmak size kalmış. Ses için ayrı bir ara kablo ile stereo erkek jack fişi ve stereo dişi japon çıkış ara kablo ile TV ye ses de gönderilebiliyor.
okaliptus
Benim laptopum da Dell Inspiron 1525. TV Out'u var. Geçenlerde televizyona bir bağlayayım dedim, fakat sadece oldukça parazitli ve siyah-beyaz bir görüntü ile karşılaştım. Bu konuda pek tecrübem olmadığı için fazlaca da üstelemedim. Acaba görüntü genellikle böyle midir, yoksa ben mi yapılması gereken bir şeyi eksik yaptım? Tecrübeli arkadaşlar deneyimlerini paylaşarak yardımcı olursa sevinirim. icon_petting.gif
Dexterous
QUOTE(okaliptus @ Oct 8 2008, 05:21 PM) *
Benim laptopum da Dell Inspiron 1525. TV Out'u var. Geçenlerde televizyona bir bağlayayım dedim, fakat sadece oldukça parazitli ve siyah-beyaz bir görüntü ile karşılaştım. Bu konuda pek tecrübem olmadığı için fazlaca da üstelemedim. Acaba görüntü genellikle böyle midir, yoksa ben mi yapılması gereken bir şeyi eksik yaptım? Tecrübeli arkadaşlar deneyimlerini paylaşarak yardımcı olursa sevinirim. icon_petting.gif

Görüntü renkli ve düzgün olmalı. Kablonuzu kontrol etmelisiniz. Kablo uygun olmadığı veya uygun şekilde bağlamadığında bu hata meydana gelir.
okaliptus
QUOTE(Dexterous @ Oct 9 2008, 05:00 PM) *
Görüntü renkli ve düzgün olmalı. Kablonuzu kontrol etmelisiniz. Kablo uygun olmadığı veya uygun şekilde bağlamadığında bu hata meydana gelir.

Teşekkürler. cheers.gif
Öyleyse hafta sonu bir deneme daha yapıyim.
sehrinazizi
QUOTE(okaliptus @ Oct 8 2008, 05:21 PM) *

Bende aynı markanın 1520 modelini kullanıyorum.
Görüntü aktarımında windowsun mevcut ayarlarını kullanıryorsan bazen problem çıkartıyor.
Onun yerine ekran kartının programı olan Nvidia'yı kullanırsan daha iyi verim alabilirsin.
toshionur
vga to scart çevirici adaptörlü bu mümkün gittigidiyor da satılıyor olması gerek . S video dan dönüştürücü kullanarak yine yaparsınız(bir yakınım için aldğım ekran kartının yanında verilmişti)
sehrinazizi arkadaşım sorunun kablodan olabilir . Başka bir çıkış var sa onu da deneyebilirsin . Örneğin sen direk vga çıkışından almışındır , dvi çıkışını vga ya dönüştürüp öyle yaparsın devam edersin artık.
Not : Gittigidiyor da bulamayanlar için ben size bulup linkini verebilirim.
goksu_86
QUOTE(sehrinazizi @ Oct 10 2008, 12:51 AM) *
Bende aynı markanın 1520 modelini kullanıyorum.
Görüntü aktarımında windowsun mevcut ayarlarını kullanıryorsan bazen problem çıkartıyor.
Onun yerine ekran kartının programı olan Nvidia'yı kullanırsan daha iyi verim alabilirsin.

Merhaba,

Ayni sorun bendede var kablo baglantilarini yaptigim zaman ekranda kayma ve siyah beyaz bir goruntu oluyor.ATI ekran kartindan ayar yapmak icin nasil bir yol izlemem lazim.

Tesekkurler...
frozenmuslum
Bende deaynı sorunlar vardı iyi bir araştırmadan sonra ve deneme yanılma yöntemini de kullanarak problemi çözdüm. Elimde de biraz bilgi oluştu, bu bilgileri de sizinle paylaşmak istedim. Umarım tüm sorunlarınızın çözümünü kapsıyordur.

Öncelikle Sahip oldugunuz ekran kartinin Tv out cikisi(S-Video) olmali,bu yolla görüntüyü tv ye veya baska bir cihaza aktarmak mümkün.. Eğer s-video yoksa onun için farklı tip bir kablo kullanılacak.

Ikinci olarak Televizyonunuzda s-video girisi (s-video,video in veya EXT1-2, Composite video girisi veya baska ifadelerle belirtilmisdir) ya da en kötü ihtimalle bir scart girisine sahip olmaniz yeterlidir..

Simdi ihtiyacimiz olan sey video ve audio bilgilerini televizyona aktarabilecegimiz bir kablo..Simdi kablonun bilgisayara baglanan(bilgisayar tarafinda 2 uc-video-audio) uclari; sagdakini ekran kartimizin tv out cikisina yerlestiriyoruz. Diger ucu ise Televizyonumuzun scart girisine bagliyoruz..

Kullanılacak kablonuz moster marka altın uclu olmasını tavsiye ederim. Çünkü hem temin etmesi kolay bu ürünü hem de altın uclu olduğu için görüntü kaliteniz iyi olur.
Geldik S-video girişi yoksa onun için farklı uclu bir kablo olacak. Bu kabloyu da ikinci ekran girişine takacaksınız. S-video girişiniz varsa S-scart to scart kablo kullanılacak, eğer ki monitor girişinizi kullanacaksanız RGA to RCA kablo kullanacaksınız.
http://www.ramelectronics.net/audio-video/...d55873BNC.html#
Bilgisayar ile Televizyonumuzu birbirine bagladik,simdi bilgisayarimizda ilgili son ayarlari yapacagiz..Bunun icin Desktopumuzda(Bendekiler farkli) bos bir alana sag tiklayip Özellikler/Ayarlar/Gelismis i seciyoruz..

1 ve 2 Monitör seceneklerimiz mevcut,burda 2 secenegi sectikten sonra asagidaki isaretsiz kutucugu isaretliyoruz ("Windows Masaüstünü bu monitöre genişlet") ve son olarak Ok ledikten sonra olayi bitiriyoruz..

Bu islemler icin cesitli programlar var,hepimizin sikca duydugu isim ise Tvtool,illaki
programla denemek istiyorum derseniz indirmek icin Programi indirirken hangi kartlari destekledigine dair bilgilerde var(maalesef her karti desteklemiyor).

Simdi Tv de uygun ayarlari yapmak icin kumandamizin AV tusuna basiyoruz..AV-1 de birsey yok AV tusuna basiyoruz bir kez daha,AV-2 de görüntü siyah-beyaz,bir kez daha AV tusuna bastigimizda ise AV-2 S de bilgisayarimizdaki görüntüyü net ve renkli olarak televizyonumuzda görüyoruz..S-video kullanmadıysanız AV de görüntü verecektir.

Eğer altyazılarda bulanıklık varsa bu hertz ayarınızdandır. Hertz ayarınızla oynayarak bulanıklığı giderebilirsiniz. Eğer görüntü alamıyorsanız tv nizin görüntü ayarları pal olarak çıkış veriyordur onu ntsc yapın ya da bilgisayarınızdan çoklu görüntü seçneğini seçip görüntü çıkışını pal yapmalısınız.

Umarım verdiğim bilgiler yararlı olmuştur...
Muratte
Walkie konu başlığını laptop'u TV'ye bağlamak olarak açmasına rağmen sonradan desktop olarak devam etmiş, aradan 1 yıl geçmiş, sanırım problemini çözmüştür.

Konu açılmışken ve henüz gündemdeyken cihazlar arasında bağlantı konusunda çok uzman değilim, ama bende bildiklerimi paylaşmak isterim.

Scart, S-Video, VGA, RGB, DVI ve HDMI bağlantılarını hep duyarız. Amaç sadece ve esasında basitçe; bir kaynağı (DVD oynatıcı, uydu alıcısı, dekoder, VCD oynatıcı, vb.) bir alıcıya (TV, monitör, ses sistemi, vb.) bağlamaktır. Yani görüntü ve/veya sesi bir cihazdan bir başkasına aktarmaktır. Bu kadar çeşidin olması esasen teknolojik gelişime, yani yeni oluşan ihtiyaçlara dayanmaktadır. Dolayısıyla yeni ürünlerde her türlü ihtiyacı karşılasın amacıyla aşağıda bahsedeceğim bağlantı çeşitlerinden en az 2-3 adedini aynı anda bulabilmek mümkün olmaktadır. Aralarındaki en temel fark aktarım kalitesidir.

Bu bağlantıları kalitesine göre düşükten yükseğe olacak şekilde incelersek;

Composit Video Bağlantısı: Biri sarı, biri kırmızı ve biri de beyaz olmak üzere 3 kablodan oluşan bir bağlantıdır. Cihaz üzerindeki 3 adet dişi konnektör (genel olarak lale jak olarak tabir edilir) üzerinden bağlantı yapılır. Sarı kablodan video sinyali, kırmızı ve beyaz kablodan sağ ve sol kanal, yani stereo ses sinyali taşınır. Görüntü kalitesi en düşük olan bağlantı şeklidir.

Scart Kablosu Bağlantısı: 21-pinlik bir konnektör ile yapılan, genelde cihazların arka kısmına yerleştirilmiş, siyah büyükçe bir konnektör olarak karşımıza çıkan, amacına göre (giriş/çıkış) bazen birkaç adet olabilen, Avrupa'da yaygın olarak kullanıldığı için Euro konnektör olarak da bilinen bir bağlantı çeşididir. Video performansında genel durumda Composit Video'dan farklı değildir, ses de aynı kabloyla taşınmaktadır. Düşük kalitesine rağmen en genel bağlantı şeklidir. Tek ve çift yönlü veri transferi yapabilen 2 çeşidi vardır. Bağlantı ve dönüşüm şeması http://pinouts.ru/VideoCables/scart2vga_scheme_pinout.shtml adresinden görülebilir.

S-Video Bağlantısı: Bilgisayardaki mause ve klavye bağlantı şekli olan PS2 bağlantısına benzer 4-pinlik bir konnektöre sahiptir. Bu bağlantı da video sinyalinin renk © ve parlaklık (Y) bilgisi ayrı ayrı hatlar üzerinden gider. Bu da kullanıcıya daha canlı renkler ve daha parlak görüntüyü olarak yansır. Sadece görüntü sinyali taşındığı için ses sinyali ayrı bir bağlantı ile taşınmaktadır.

VGA Bağlantısı: Genelde monitör bağlantılarında kullanılır. Herbir veri ayrı bir kanaldan gönderildiği için görüntü kalitesi yüksektir. Sadece görüntü sinyali taşındığı için ses sinyali ayrı bir bağlantı ile taşınmaktadır. Dönüşüm ve bağlantı şemaları http://pinouts.ru/VideoCables/vga2scart_scheme_pinout.shtml ve http://forum.donanimhaber.com/m_23304903/m...tm.htm#23331288 adreslerinden görülebilir.

RGB Bağlantı/YUV/YPbPr: Görüntü elde edilen cihazlarda gördüğümüz görüntüler esasında kırmızı, yeşil ve mavi renklerinden ve onların tonlarından elde edilir. Bu bağlantı şeklinde her bir renk ayrı ayrı kanaldan alıcıya taşınır. Son dönemde benzer mantık güdülerek ancak kablo sayısını azaltmaya yönelik YUV çıkış gündemdedir. Bu tür bir bağlantıda renkler daha detaylı ele alındığı için gerçeğine oldukça yakın, çok canlı görüntüler elde edecektir.

DVI/HDMI Bağlantı: Görüntü kalitesi olarak DVI bağlantı ile HDMI bağlantı arasındaki pek fark yoktur. DVI 720p'yi RGB'den farklı olarak dijital formatta desteklerken HDMI 1080p'ye kadar destek vermekte, DVI/HDMI bağlantısında kaynaktan çıkan sinyal hiçbir dönüşüme uğramayıp, dijital olarak alıcıya gelmektedir. Teorik olarak her yapılan dönüşüm orijinalinden bir şeylerin kaybedilmesi demektir. Bu olmadığı için hiç kayıpsız sinyal iletimi yapılır.

DVI (Digital Visual Interface), genellikle PC monitörlerinde kullanılan konnektördür. Genel olarak 3 gruba ayırmak mümkündür. DVI-A: Sadece analog video işaretlerini taşırlar ve 17 pinlidirler. DVI-D: Sadece dijital video sinyalleri taşırlar ve 19 pinlidirler. DVI-I: (I: integrated, Digital & Analog) Hem analog hem dijital video sinyalleri taşıyabilirler ve 23 pinlidirler. DVI-I ve DVI-D konnektörlerin Dual Link (İkili Hat) diye adlandırılan tipleri de bulunur. DVI-I Dual Link 29 pinlidir. DVI-D Dual Link 25 pinlidir. Bu konnektörlerde, 6 pin ilavesiyle ikinci bir veri yolu oluşturulmuştur. Dual DVI konnektörler HDTV sinyallerini taşımak için üretilmişlerdir. İlk HDTV modellerinde Dual DVI konnektör kullanılmıştır.

HDMI'ın yapısı, DVI'a çok benziyor. Ancak paketlenmesi ve görüntüye ek olarak bir de ses aktarabilmesi HDMI'ı DVI'dan kesin bir çizgi ile ayırıyor. HDMI, 5 Gbps gibi oldukça yüksek bir bant genişliği sunuyor. 1080p çözünürlüğündeki görüntü ve 8 Kanal 192 Khz'de kodlanmış sesin aktarılması için 4 Gbps?'leceğin görüntü ve ses aktarım standardı olacak gibi duruyor. Daha açık bir ifadeyle HDMI, 1080p'lik sıkıştırılmamış bir görüntüyü ve 8 kanal ses verisini taşıyabilir. DVI'da uzun mesafelere aktarım mümkün olmazken, HDMI teknolojisinde kablo uzunluğu 15 metreye kadar çıkabiliyor. Oldukça küçük bir yapıya sahip olması elde taşınabilen cihazlarda da kullanılabilmesini olanaklı kılıyor. HDMI ile verilerin interaktif (çift taraflı) işleyebilmesi, yani alıcıdan monitöre görüntü aktarımı yapılırken, monitörden alıcıya da bilgi aktarımı gerçekleştirilebiliyor.

Daha detaylı teknik bilgi için: http://www.skyturkey.net/forum/hdmi-kablo-...tml?amp;p=59319 ve http://www.egerate.com/Temel_urun_gruplari...I-DVI-Kablo.htm.

Sonuç olarak; amacınıza göre (taşımak istediğiniz görüntü mü, ses mi, her ikisi de mi, çıkışlar analog mu, dijital mi, 1080p mi, değil mi vb.), sistem ve şartlarınıza göre (mesafe, uygun bağlantı noktasının olup olmaması (olmaması durumunda hemen her bağlantının diğerine dönüştüren konvertörler mevcut), vb.), medyanın çözünürlüğü, ses sisteminin durumu, vb. seçeceğiniz bağlantının nasıl olacağını belirlemenizde size yol gösterecektir.

Burada unutulmaması gereken hususlardan birisi bağlantı şekliniz ne olursa olsun kaliteli malzemenin/kablonun kayıplarınızı en aza indireceği, diğeri ise dönüştürücüler kullanılan bir aktarımda düşük kaliteli olan bir bağlantının diğerini sınırlandıracağıdır (scart bağlantısını konvertörle HDMI yapsanız bile gerçek anlamda HDMI kalitesine ulaşamayacaksınız demektir).

Bunun yanı sıra bağlantı yapılan cihazların ayarlarının yapılması, birbirin tanıtılması, uyumlu hale getirilmesi de gerekmektedir. Bu hususta sağolsun frozenmuslum bir takım yol gösterici açıklamalar da bulunmuş. Dara düşen bu bilgilerle zaten deneme yanılma yoluyla da işini çözebilir. Yeterki istesin. smile.gif

Kendi bilgime ve daha fazla faydalı olayım diye yaptığım araştırmalar sonucunda verebileceğim bilgiler özetle bunlardan ibarettir.

Umarım yararlı bilgiler vermiş ve sürçülisan etmemişimdir.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.